De batterij van elektrische auto’s: de grootste kostenfactor

Man steekt laadkabel in elektrische wagen bij Tango electric

We weten het allemaal: elektrische auto’s kunnen behoorlijk prijzig zijn. Maar waarom is dat eigenlijk zo? De batterij speelt hierbij de grootste rol.

 

Waar komt die prijs vandaan?

De batterij van een elektrische auto kan 30 tot 50% van de totale kosten uitmaken. Dit heeft te maken met drie belangrijke factoren:

1. Kosten van grondstoffen: De zeldzame materialen zoals kobalt en lithium, die essentieel zijn voor lithium-ionbatterijen, zijn behoorlijk duur.

2. Fabricage-uitdagingen: Het produceren van batterijen vereist geavanceerde technologie en hoogopgeleide medewerkers.

3. Kleine oplage: De productie van batterijen is nog steeds veel lager dan die van traditionele verbrandingsmotoren. Dit betekent dat we nog niet profiteren van schaalvoordelen.

Naast de aanschafprijs van de auto zelf, spelen ook de laadkosten een grote rol in de totale kosten van elektrisch rijden. Bij Tango betaal je momenteel € 0,69 per kWh, zonder start- of stopkosten of verborgen toeslagen, mits je laadt met de Tango app of kaart. Dit zorgt voor voorspelbare en transparante laadkosten, wat een belangrijk aspect is van de totale kosten van elektrisch rijden.

De batterijprijzen zullen in de nabije toekomst naar verwachting dalen door een aantal factoren:

Slimmere productie

Batterijfabrikanten zijn bezig met het ontwikkelen van geavanceerdere productiemethoden. Hoewel robots nog geen podcasts luisteren tijdens het bouwen van batterijen, wordt het productieproces wel steeds efficiënter.

Meer productie

De vraag naar elektrische auto’s groeit snel, wat betekent dat er meer batterijen geproduceerd worden. Grotere productievolumes zorgen voor lagere kosten.

Goedkopere en alternatieve grondstoffen

De prijzen van kobalt en lithium zullen dalen naarmate de productie toeneemt. Daarnaast wordt er gewerkt aan duurzamere grondstoffen, waardoor de kosten voor batterijen – en de auto’s waarin ze zitten – zullen afnemen.

 

De elektrische toekomst kleurt groen

Stel je een wereld voor waarin elektrische auto's niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dit lijkt geen verre droom, want voorspellingen geven aan dat de kosten voor batterijen tegen 2025 met maar liefst 50% zullen dalen. Zo rijden we kilometer voor kilometer richting een duurzame en betaalbare toekomst.

 

Uitbreiding van ons laadnetwerk

Goed nieuws voor de elektrische rijders: ons netwerk van laadpalen blijft groeien. We hebben momenteel meer dan 500.000 laadpunten verspreid over Europa. Dit betekent dat je nog gemakkelijker en sneller je auto kunt opladen, waar je ook bent. Voor de nieuwste locaties en updates kun je terecht op de Tango app.

 

Wil je meer weten over de kosten van elektrisch rijden en laden? Bekijk het op Tango electric